Edullinen toimitus
Nopea toimitus
14 pv:n palautusoikeus
Ostoskori
0
Kassalle

Valaistus

2366Tuotteet
Käytetyimmät suodattimet:
Lajittelu
Valinta
Hinta
Alkaen(€)
-
asti(€)
Ulkonäkö
Muoto
Leveys
Alkaen(cm)
-
asti(cm)
Pituus
Alkaen(cm)
-
asti(cm)
Mitat (ØxK) mm
Väri
Sarja
Mitat (LxKxS) mm
Toimitus arviolta 10 arkipäivässä

Valaistus on varsin aliarvostettu, mutta tärkeä osa sisustusta. Eri tilat vaativat erilaisen valaistuksen tilan käyttötarkoituksesta riippuen, ja se saattaa myös vaikuttaa mielialaan. Valaistuksen värisävyllä on myös paljon merkitystä, sillä väärän värinen valo saattaa saada kaupassa upealta näyttäneen maton tai tapetin näyttämään kotioloissa aivan erilaiselta.

Valaistus on tärkeä osa sisustusta

Oikeanlainen valaistus saa kodissa ihmeitä aikaan. Kaipaako kyseinen huone erityisen kirkasta työvaloa vai ehkä hieman himmeämpää tunnelmavalaistusta? Kenties molempia! Pelkistetyn sisustuksen voi viimeistellä vaikkapa näyttävällä kattovalaisimella, joista osa on muotoilultaan suorastaan taidetta. Lukunurkkauksesta taas tulee entistä kodikkaampi tunnelmallisella, mutta lukemiseen sopivalla lampulla. Eri sävyisiä valojakin on useita, joka on syytä huomioida lamppuja ostaessa. Esimerkiksi sauna ei useimmiten kaipaa kovin kylmäsävyistä valoa, vaan lämmin valkoinen luo tilaan sopivamman ilmeen. Erilaisia valaisimia löytyykin uskomaton määrä, joten jokaiseen kotiin ja huoneeseen löytyy varmasti se sopivin ja omaa silmää miellyttävin ratkaisu. Etsitpä sitten valaisinta lastenhuoneeseen, koululaiselle, työhuoneeseen tai keittiöön, on jokaiseen tarpeeseen saatavilla loistava valikoima erilaisia lamppuja. Nykyisin ei tarvitse edes tuhlata aikaa eri kaupoissa kiertelemiseen ja ruuhkissa jonotteluun, sillä edullinen ja monipuolinen valaistus netistä toimitetaan kotiovellesi.

Valaistus - mitä käyttöönotossa tulisi huomioida

Lamppuostoksilla pitää muistaa muutama tärkeä asia: minkä kokoinen kanta valaisimessa on? Suomessa on perinteisissä valaisimissa pääsääntöisesti lähinnä kahta eri kokoa, E14 ja E27. Toinen huomioitava asia on valaisimen kiinnittäminen. Onko katossasi vielä vanhanmallinen sokeripala vai uusi, helpompi pistoke? Entäpä korkeus: roikkuuko valaisin ehkä liian matalalla? Onneksi useimmissa riippuvalaisimissa onkin säätömahdollisuus, joten saat itse asennettua valaisimen sopivalle korkeudelle. Myös valaisimen koko olisi hyvä sovittaa tarkoitukseensa sopivaksi, eikä hankkia esimerkiksi pientä spottivaloa keittiön ainoaksi valonlähteeksi, jos keittiössä esimerkiksi kokataan ja leivotaan paljon. Jos taasen olit suunnitellut jalka- eli lattialampun sijoittamista tiettyyn paikkaan, on syytä varmistaa, että lähistöllä on pistoke. Myös eri kirkkauksia on saatavilla, eli mikäli tarvitset kirkasta valaistusta, älä hanki kaikkein himmeimpiä valoja. Edullinen valaistus löytyy nykyisin helpoimmin verkosta. Osta valaistusosastoilta niin erilaiset valaisimet kuin niihin sopivat lamputkin.

Millainen valaistus mihinkin huoneeseen?

Suunnittele tilaan ja sen käyttöön sopiva valaistus

Erilaisten valaisimien joukosta on hyvä valita itselleen sopivin vaihtoehto. Esimerkiksi olohuoneen päävalaisimena toimii useimmiten jonkinlainen riippuvalo. Vaihtoehtoja on varsin runsaasti, mutta suosituimpia lienevät erilaiset pelkistetyt kattokruunut ja niiden variaatiot sekä erilaiset modernit muovivalaisimet. Suosittuja kattovalaisimia on eri mallisia, kokoisia ja värisiä joka lähtöön. Valaisin voi olla hyvinkin persoonallinen - sisustuksessa on lupa leikitellä, ja erikoinen valaisin voi olla huoneen katseenvangitsija. Erilaisia luonnonmateriaalejakin on saatavilla, esimerkiksi skandinaavisessa sisustuksessa viimeistelemätön puu on suosiossa. Keittiöissä vintage-henkiset tehdasvalaisimet ovat olleet viime vuosina todella suosittuja. Pienempiä riippuvia valaisimia käytetään myös ikkunavalaisimina tuomassa tunnelmaa. Valaistus ei ole rahasta kiinni. Valaisimia löytyy onneksi hyvin monesta eri hintaluokasta, joten jokaiseen budjettiin sopiva kohtuuhintainen valaistus löytyy varmasti.

Valaistuksen uudet ja perinteiset tuulet

Valaistus vaihtuu muodin mukaan siinä missä muutkin sisustusesineet. Moderni valaistus hakee tällä hetkellä inspiraatiota muutaman vuosikymmenen takaa. Erilaiset 60-luvun henkeä huokuvat valkoiset erimuotoiset kattovalaisimet vilisevät asuntojen, kahviloiden ja ravintoloiden sisustuksessa, opiskelijoiden suosiossa ovat myös legendaariset riisivalaisimet, ja monen asuntoa koristaa myös tehdastyyliset valaisimet. Hehkulampun kuviteltiin jokin aika sitten katoavan kokonaan, mutta tällä hetkellä erilaiset hehkulamppuja muistuttavat valaisimet ovat erittäin suosittuja niin kodeissa kuin tunnelmallisissa ravintoloissakin. Viimeisimmän sisustusmuodin mukana elävän katosta löytyy melko varmasti myös verkkovalaisin. Pienempiä koristevaloja on alkanut esiintyä sisustuksessa koko ajan enemmän ja enemmän ympäri vuoden, eikä niitä enää mielletä vain jouluvaloiksi. Valoköynnöksiä näkee niin sisä- kuin ulkokäytössäkin tuomassa tunnelmaa.

Työskentele optimaalisessa valaistuksessa

Oli kyse sitten aikuisen tai lapsen huoneesta, on työpisteen kohdalla hyvä olla pöytälamppu. Moni onkin varmasti bongannut lukuisissa elokuvissa ja tv-sarjoissa työpöydillä ja kirjastoissa olevat vihreät lasikupuiset pöytävalaisimet. Työpöydän valaisin on hyvä valita niin, ettei se häikäise silmiä, vaan on kohdistettu tai on säädettävissä valaisemaan alaspäin. Pöytävalaisin on hyvä myös yöpöydällä tai vaikkapa olohuoneessa sivupöydällä. Näin saadaan tarvittaessa hieman valoa ilman että täytyy sytyttää huoneen päävalaisinta. Myös erilaiset seinälamput tuovat omanlaistaan tunnelmaa. Spottivalot ovat omiaan korostamaan vaikkapa seinää koristavaa taulua, jotakin koriste-esinettä tai kokoelmaa. Myös lastenhuoneeseen seinävalo voi olla hyvä ratkaisu, sillä seinällä se pysyy poissa leikkien tieltä. Näin ollen se ei ole altis hajoamaan, ja tarvittaessa se toimii myös yövalona.

Sisusta erilaisilla valaisimilla

Lattialamppu on loistava ja monikäyttöinen sisustusesine. Se voi toimia vaikkapa veistosmaisena koristeena valaisten samalla huonetta, tai se voi toimia lukunurkassa lamppuna, jota voi säätää tarpeen mukaan. Lattiavalaisimissakin on nähtävissä erilaisia trendejä, ja tällä hetkellä erityisen suosittuja ovat niin kutsutut studiovalaisimet sekä korkeat riisipaperivalaisimet. Lattiavalaisin on hyvä vaihtoehto pöytälampulle, sillä se ei vie pöytätilaa, ja ohutjalkainen lamppu mahtuu kapeaankin tilaan. Joihinkin lattiavalaisimiin voi myös itse vaihtaa varjostimen, joten sen saa sopimaan moneen eri paikkaan ja sisustukseen, tai sillä voi muuttaa huoneen ilmettä. Erilaiset plafondit ovat perinteinen valinta kattolampuksi. Sellainen on edelleen hyvä ratkaisu esimerkiksi eteiseen tai lastenhuoneen kattoon. Valaistus voi vaikuttaa jopa mielialaan, joten sen suunnitteluun kannattaa panostaa.